Lääkärien työnohjaus

Lääkärien työnohjaukselle ei ole erillistä määritelmää. Edellä esitetyt yleiset linjaukset soveltuvat myös lääkärien työnohjaukseen. Käytännössä lääkärien työnohjaus voidaan jakaa kliiniseen eli potilastyönohjaukseen ja muuhun työnohjaukseen.

Kliinisessä työnohjauksessa keskustelujen lähtökohtana ovat käytännön työn potilastapaukset ja niihin liittyvät ilmiöt ja vuorovaikutussuhteet. Kliinisessä työnohjauksessa pyritään edistämään ammatillisen itsereflektion ja reflektoivan työotteen kehittymistä ja siirtymistä yhä enemmän käytännön työhön. On myös nähty, että työnohjauksessa saatu tuki, ohjaus ja palaute vahvistaa potilasturvallisuutta. Kliininen työnohjaus voi toteutua yksilöohjauksena tai ryhmässä. Kliininen työnohjaus eli potilastyönohjaus on alv-vapaata toimintaa.

Kansainvälisesti tunnetuin lääkärien ryhmätyönohjausmenetelmä on Balint-ryhmäohjaus, josta on oma esittelysivunsa.

Lääkärien muu työnohjaus voi liittyä ammatillisuuteen, uraan, työssä jaksamiseen, työyhteisöön, esihenkilöyteen tai johtamiseen kuten muillakin ammattiryhmillä.

Oman väitöstutkimukseni yhtenä materiaalina oli Suomen lääkäriliiton Lääkärikysely, jossa kysyttiin työnohjauksesta. Sen mukaan noin kolmannes lääkäreistä koki tarvetta työnohjaukseen ilman mahdollisuutta osallistua siihen.

Hyödynnän itsekin säännöllisesti työnohjausta oman ammatillisuuteni tueksi.

  • Työnohjaus

    Työnohjaus on oman työn tutkimista, arviointia ja kehittämistä. Työnohjausta toteutetaan yksilö- ja ryhmäohjauksina. Toteutan työnohjausta kuhunkin tilanteeseen sopivilla menetelmillä.

  • Työnohjaus sosiaali- ja terveydenhuollossa

    Sosiaali- ja terveydenhuollon työt ovat ihmisten kohtaamista, työtä ihmisten kanssa ja heidän auttamisekseen. Työnohjaus tällaisissa töissä on erittäin suositeltavaa. Erityiskohteenani on sosiaalis-ja terveydenhuollon työnohjaus.

  • Lääkärien työnohjaus

    Työnohjauksessa lääkärit tutkivat vuorovaikutuksessa työnohjaajansa kanssa työtään, työrooliaan ja yhteistyösuhteitaan pyrkien kehittämään itseään ammatillisesti. Lääkärien työnohjausta toteutan yksilöille ja ryhmille.

  • Balint-ryhmätyönohjaus

    Balint-ryhmäohjaus on kliinistä työnohjausta, jossa keskustelujen lähtökohtina ovat ryhmässä vapaasti kerrotut osallistujien potilastapaukset, joiden herättämiä ajatuksia, tunteita ja mielleyhtymiä pohditaan eri näkökulmista koulutetun ohjaajan avulla. Toteutan Balint-ryhmäohjausta lääkärityhmille ja moniammatillisille sosiaali-ja terveydenhuoltoalan ryhmille.

  • Johtamis- ja esihenkilötyön työnohjaus

    Erinomainen mahdollisuus tiedostaa ja käsitellä johtamistilanteiden aiheuttamia tunteita ja paineita ja löytää keinoja hallita niitä tulevissa tilanteissa työssään. Toteutan esihenkilöiden ja johtajien työnohjausta ja konsultointia.

  • Konsultointi

    Konsultointi on luottamuksellisessa yhteistyösuhteessa annettua tukea ja opastusta yksilöille tai yhteisöille erilaisissa muutos- tai ristiriitatilanteissa. Toteutan konsultaatioita niin yksilöille kuin ryhmille.

  • Mindfulness

    Mindfulness eli tietoinen ja hyväksyvä läsnäolo on mielen rauhoittamisen taito, jota voi opetella. Tarpeen mukaan hyödynnän mindfulness -menetelmiä työnohjauksessani.

  • Jooga

    Jooga on kokonaisvaltainen itsensä kehittämisen menetelmä. Tarpeen mukaan hyödynnän SJL-jooganopettajakoulutuksessa saamiani oppeja työnohjauksessani.