Balint-ryhmätyönohjaus

Balint-ryhmänohjaus on kansainvälisesti laajimmin käytetty lääkärien kliininen työnohjausmenetelmä. Sen ovat kehitelleet psykoanalyytikot Enid ja Michael Balint yhteistyössä lääkärien kanssa 1950–60-luvulla. Balint-ryhmätyönohjaus on prosessi, jossa 6–12 osallistujan ryhmä kokoontuu sovitun ajanjakson säännöllisesti 90 minuuttia kerrallaan säännöllisin, yleensä kuukauden, välein. Balint-ryhmissä keskustelujen lähtökohtina ovat osallistujien vapaasti kerrotut potilastapaukset, joiden herättämiä ajatuksia, tunteita ja mielleyhtymiä tutkitaan keskutellen koulutetun ohjaajan avulla. Balint-ohjaaja pyrkii tekemään tilaa monipuolisille näkökulmille ja huolehtii keskustelujen turvallisista rajoista. Ohjauksessa on tavoitteena ammattisen persoonan kehittyminen ja hoitosuhteiden parantuminen. Balint-ryhmät ovat luottamuksellisia eivätkä ole terapiaryhmiä, vaikka niillä tosin voi olla terapeuttisia vaikutuksia. 

Balint-tyyppistä työnohjausryhmistä tehdyissä tutkimuksissa on havaittu, että ryhmiin osallistuneet ovat olleet tyytyväisempiä työhönsä ja kokeneet työssään parempaa hallinnan tunnetta kuin vertailuryhmien lääkärit. Lisäksi ryhmään osallistumisen on koettu vahvistaneen ammatti-identiteettiä ja lisänneen työssä jaksamista.  

Balint-ryhmäohjaus soveltuu hyvin lääkärien, lääketieteen opiskelijoiden ja muiden sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten työnohjaukseen.

  • Työnohjaus

    Työnohjaus on oman työn tutkimista, arviointia ja kehittämistä. Työnohjausta toteutetaan yksilö- ja ryhmäohjauksina. Toteutan työnohjausta kuhunkin tilanteeseen sopivilla menetelmillä.

  • Työnohjaus sosiaali- ja terveydenhuollossa

    Sosiaali- ja terveydenhuollon työt ovat ihmisten kohtaamista, työtä ihmisten kanssa ja heidän auttamisekseen. Työnohjaus tällaisissa töissä on erittäin suositeltavaa. Erityiskohteenani on sosiaalis-ja terveydenhuollon työnohjaus.

  • Lääkärien työnohjaus

    Työnohjauksessa lääkärit tutkivat vuorovaikutuksessa työnohjaajansa kanssa työtään, työrooliaan ja yhteistyösuhteitaan pyrkien kehittämään itseään ammatillisesti. Lääkärien työnohjausta toteutan yksilöille ja ryhmille.

  • Balint-ryhmätyönohjaus

    Balint-ryhmäohjaus on kliinistä työnohjausta, jossa keskustelujen lähtökohtina ovat ryhmässä vapaasti kerrotut osallistujien potilastapaukset, joiden herättämiä ajatuksia, tunteita ja mielleyhtymiä pohditaan eri näkökulmista koulutetun ohjaajan avulla. Toteutan Balint-ryhmäohjausta lääkärityhmille ja moniammatillisille sosiaali-ja terveydenhuoltoalan ryhmille.

  • Johtamis- ja esihenkilötyön työnohjaus

    Erinomainen mahdollisuus tiedostaa ja käsitellä johtamistilanteiden aiheuttamia tunteita ja paineita ja löytää keinoja hallita niitä tulevissa tilanteissa työssään. Toteutan esihenkilöiden ja johtajien työnohjausta ja konsultointia.

  • Konsultointi

    Konsultointi on luottamuksellisessa yhteistyösuhteessa annettua tukea ja opastusta yksilöille tai yhteisöille erilaisissa muutos- tai ristiriitatilanteissa. Toteutan konsultaatioita niin yksilöille kuin ryhmille.

  • Mindfulness

    Mindfulness eli tietoinen ja hyväksyvä läsnäolo on mielen rauhoittamisen taito, jota voi opetella. Tarpeen mukaan hyödynnän mindfulness -menetelmiä työnohjauksessani.

  • Jooga

    Jooga on kokonaisvaltainen itsensä kehittämisen menetelmä. Tarpeen mukaan hyödynnän SJL-jooganopettajakoulutuksessa saamiani oppeja työnohjauksessani.